Druhý pohled

Druhý pohled z 26.10.: To nejlepší pro Ameriku i pro celý svět

Petr Drulák publikoval zajímavý text o pokusu Trumpovy kampaně zabránit tomu, že by širší veřejnost dozvěděla o tom, jak oni sami dříve posuzovali viceprezidentského kandidáta J. D. Vance. Zdá se, že než se ho rozhodli angažovat, dívali se na něj poměrně kriticky. Nebo to může znamenat, že lidé v Trumpově okolí z něj úplně nadšení nebyli, jenže Donald Trump rozhodl jinak. Ten pokus o cenzuru je celkem logický. To stejné pokušení se týká všech. Každý z nás by nejraději některé věci neslyšel a zakázal říkat. Jenže většinou nemáme tu moc.

Zajímavé na tom je, že zatímco jinde se zakrývají slabé stránky, J. D. Vance vychází v těch dokumentech ještě výrazně sympatičtěji, než jak vystupuje na veřejnosti.  Pragmatický rozumný člověk, který se zajímá o život chudších pracujících tříd a kterému by byl blízký poválečný stát blahobytu.  Jehož analytický mozek si uvědomuje, že bankéři a tvůrci finančních produktů představují mnohem horší průšvih než neomarxisté. Jako by na nás dýchl duch Trumpovy kampaně roku 2016, kdy jeho tehdejší šéfideolog Bannon označil za hlavní nepřátele „velké peníze, velké byrokratické aparáty a velká média“. Obyčejní pracující i magnáti společně proti oligarchii. Nebyla to kampaň proti neomarxistům nebo transvestitům. Ne, že by byli sympatičtí, to ani náhodou. Ale bezvýznamní.

Připomínám, že podle přednášky o zahraniční politice nechce J. D. Vance ani žádné nepřátelské akce vůči Číně. Spíš vrátit výrobu do Ameriky a Číny si nevšímat.  „Jako otec dětí nemůžu být pro válku proti někomu, od koho kupujeme většinu antibiotik.“

Zkrátka, J. D. Vance, to je konzervativní levice bez antisemitismu a bez nepřátelství vůči drobným nezávislým podnikatelům. Mladší a líbivější vtělení Steva Bannona. Dotáhne-li Trump kampaň do vítězného konce, stane se Vance korunním princem. Nic lepšího si nemohl přát svět ani Amerika.

Tyto glosy mohou pravidelně vycházet jen díky laskavosti předplatitelů Plné verze druhého pohledu. Tito předplatitelé pochopitelně dostávají nějaká písmenka navíc. Můžete se k nim připojit zde.

Napsat komentář