Druhý pohled

Druhý pohled z 15.10.: Jakou vyrábíte minulost?

Neměli bychom ani mluvit s těmi, kdo husitům vyčítají barbarské násilí, řekl ve svém vystoupení na oslavách 600 let Jana Žižky nejvýznamnější současný český historik Petr Čornej.

Já bych formuloval poněkud jinak. Nechť takoví lidé jasně řeknou, pro jakou budoucnost konstruují dějiny. Jak už jsem na tomto místě opakovaně připomínal, neexistuje něco jako neutrální dějiny. Každý obraz minulosti je ve skutečnosti vytvářen proto, aby podpořil nějaký záměr pro budoucnost. Vědomě nebo nevědomě.

Když tedy slyšíme třeba od pirátských poslanců přirovnávání husitů k Islámskému státu a chvalozpěvy na pobělohorské období, je celkem jasné, jakou budoucnost by preferovali. Zánik národa, vyčištění území od nekorektně bělošského etnika, osídlení někým vhodnějším a začleněním do globálního impéria. No dobře, to jsou Piráti. Ale co ostatní?

Jeden myslel na “Druhý pohled z 15.10.: Jakou vyrábíte minulost?

  • K tématu by se dalo dodat, že otrocká dušička se pozná podle toho, že její nositel nejen že je srozuměn s tím, že je otrok, ale hlavně chce mít pod sebou podřízené otroky. Dnes u nás takoví lidé jednak podlézají západním “rasově vyšším” pánům, druhak namlouvají ostatním Čechům, že jsou méněcenní a vůbec bídní od nejstarších dob dodnes.
    J. Hruška

Napsat komentář