Druhý pohled

Druhý pohled z 15.10.: Americké volby – aktualizace

Před týdnem dávaly výzkumy veřejného mínění Donaldu Trumpovi nepatrně lepší vyhlídky než Harrisové (276: 262), včera večer už vedl 302:236. Tedy poměrně razantní posun názorů voličů.

Ty stejné výzkumy také uvádějí, že za celé USA dostane více hlasů Harrisová (podle toho se ovšem nevybírá prezident) a že v rozhodujících státech to je hodně těsné. Navíc sázkaři věří Harrisové víc než Trumpovi. Nicméně i tak stačí výsledky výzkumů k tomu, aby v táboře Demokratů propukla panika a řada stranických manažerů už začíná mluvit o tom, že je čas soustředit se na reformu strany po volbách a na vymýšlení strategie pro rok 2028. Letos je to ztracené.

Během stejného týdne proběhla debata kandidátů na viceprezidenta a J. D. Vance konečně předvedl, v čem je jeho síla. Už v květnu psala Ann Coulterová, že by to byla ideální osobnost pro Trumpovo doplnění. Trumpův razantní a trochu neurvalý styl některé posluchače uvádí do nadšení, ale jiným nevyhovuje. Vance je příjemný zdvořilý mladý muž, na kterém je patrné, že je absolventem superelitní univerzity. Ti dva společně mohou oslovit v zásadě kohokoliv. Navíc je Vance člověk s jasnou vizí záchrany průmyslových regionů (před pár lety o tom napsal knihu). Během kampaně se většinou soustředil na urážení Harrisové a teď konečně dostal prostor ukázat něco lepšího.

Nicméně mnohem zajímavější bylo vystoupení Harrisové na spřáteleném kanále The View. Servilní novinářka nezapomněla položit podlézavou otázku: V čem by bylo vaše prezidentství jiné než Bidenovo. Harrisová tak dostala možnost odříkat veškeré volební slogany o tom, že končí věk starých bílých mužů a že Američani potřebují někoho mladého energického, kdo se dívá do budoucna. Na těch sloganech je její kampaň založena. Jenže odpověď zněla jinak. “Nic mě nenapadá” (I cant think of anything). Volební manažeři si museli rvát vlasy a Trumpovi lidé nejspíš nevěřili svým uším. Ještě blbější než jsme doufali.

Nicméně výzkumy zveřejněné v posledních dnech tyhle novinky ještě neodrážejí. Analytici přisuzují pokles Harrisové spíš tomu, že kouzlo přestává působit. Když chcete do voleb nasadit maskota, musíte ho představit až těsně před volbami (jako tomu bylo třeba se Zuzanou Čaputovou) a to americké prostředí neumožňuje.

Není tedy od věci očekávat další posun veřejného mínění ve prospěch Trumpa. Pokud si to na poslední chvíli nepokazí. Ovšem ve 2016 i ve 2020 měl Trump koncovky kampaní silné a bezchybné.

Napsat komentář