Druhý pohled

Druhý pohled z 13.10.: Návod k porozumění blízkovýchodnímu konfliktu

Před pár dny jsem tu popsal několik bodů, které dle mého soudu brání pochopit izraelsko-muslimský konflikt. Nenavrhl jsem ale žádné vodítko, jak tomu konfliktu rozumět. Tentokrát se pokusím předložit jednu z optik.

Za prvé. Muslimové se snaží zabít Židy. Židé se snaží nenechat se zabít. Zájmy jsou tudíž neslučitelné a nějaký kompromis (třeba, že bude zabita jenom polovina Židů) se nepodařilo najít. Připomínám, že taková situace nezačala až vznikem státu Izrael. Pogromy podobné tomu z loňskému 7. října začaly ihned po zrušení Osmanské říše v roce 1922, a to ve všech arabských zemích. Židé se tedy logicky začali sestěhovávat, protože pohromadě se cítili bezpečněji. Když se mluví o tom, že se Židé přistěhovali na území dnešního Izraele, je důležité dodat, že velká část z nich přišla z Egypta, Jordánska, Maroka, Sýrie atd.

Jediné, co konflikt zmírňuje, je korupce. Mnohé arabské režimy se nechaly zkorumpovat a náboženskou povinnost zabíjení Židů zanedbávají. Problém je, že to nefunguje moc spolehlivě. Jak vidíme třeba na příkladu Hamásu, který bral celé roky peníze od Izraelců a přitom v tichosti připravoval útok.

Za druhé. Izrael není dost silný, aby dokázal kteroukoliv arabskou zemi porazit. I když může zvítězit v bitvě, nedokáže žádnou z okolních zemi ovládnout. Izrael má ale dost síly, aby každý konflikt mohl skončit "zaručeným vzájemným zničením."

Za třetí. V této situaci muslimské země podporují různé místní skupiny, kmeny, milice, bandy apod., aby na Izrael neustále útočily, vysilovaly ho a aby se sama podporující země nedostala do přímého konfliktu.

Za čtvrté. Když na někoho útočí spousta malých skupin a snadno vznikají nové, je jen otázkou času, kdy ho vyčerpají a zničí. Žádná síla to nemůže vydržet nekonečně dlouho.

... plný text této glosy je určen pouze pro čtenáře Plné verze Hamplova druhého pohledu. Můžete si ji objednat >> zde <<.