Druhý pohledNezařazené

Druhý pohled ze 7.10.: Pogrom jako za starých časů

Dnes je tomu přesně rok, co bojovníci Hamásu překvapivě přepadli izraelské vesnice a usedlosti a tam vraždili, znásilňovali, podřezávali, mučili, upalovali zaživa… prostě dělali to, co mají nařízeno ve svých svatých spisech a co dělají už víc než tisíc let. Nějaké lidi také odvlekli, což není překvapivé. Lov otroků k tomu přece patří.

Pro nás to bylo šokující tím spíše, že je vše důkladně zdokumentováno.  Od videí pořizovaných útočníky až po zkoumání ohořelých mrtvol. A že jsme mohli zblízka vidět konfrontaci normálních lidí naší doby se starověkými nájezdníky. Zmlácená holka v džínách nakládaná do kufru auta. Zkrvavená nahá mrtvola jiné mladé ženy pod botami smějících se bojovníků.  Jako by se z lesa vynořil tyranosaurus. Více než stovka odvlečených je ještě kdesi držena a v progresivní Evropě nesmíte zveřejňovat jejich fotografie. Aby jich snad nebylo někomu líto.

K tomu jen dvě poznámky. Za prvé. To, je pro nás tak děsivé, bylo ještě před stoletími relativně časté i v Evropě. Když čteme o tom, že v tom kterém městě (včetně Prahy) proběhl pogrom, tak to znamená přesně to, co se odehrálo v Izraeli 7. října. Učebnice dějepisu nám jen milosrdně zatajují detaily. Pogromy jsou vlastně historicky normální. Nenormální je naše doba, kdy se takové věci dějí jen velmi zřídka. Vydrží to?

Za druhé. Je až neuvěřitelné, jak statečně izraelská společnost zareagovala a kolik bojovnosti, houževnatosti, ale i vynalézavosti napadení projevili. Kdyby byla podobnému útoku vystavena Česká republika, nejspíš by bylo mrtvých přes 100 tisíc a dost možná by následovala úplná kapitulace. Přitom nemůže vyloučit, že to dříve či později přijde i na nás. V sousedních zemích je dostatek mešit, radikálů, organizací i zbraní, aby bylo možné sebrat tisíc  bojovníků a zaútočit. Jenže kdo by se takovým rizikem zabýval. Ohrožují nás přece jiné věci. Třeba zpochybňování smysluplnosti války proti Rusku.

Připomínám, že běžný uživatel má přístup jen k ořezané verzi Hamplova druhého pohledu. Plnou verzi si může obstarat zde, a nestojí víc než 18 korun měsíčně.

Napsat komentář