Druhý pohled

Druhý pohled z 2.10.: Věk blbečků

K nejzajímavějším otazníkům poslední doby patří ty, které vyvolává spor o ministra Lipavského. Proč ho někteří chtějí tak zoufale držet ve funkci? Proč je tak důležitý? Vždyť je hloupý, nevzdělaný, nešikovný, nevzhledný atd. Že si ho někdo drží jako svou loutku, to není uspokojivá odpověď. Vždyť v České republice jsou statisíce vhodnějších loutek. Od minuty by bylo možné jej nahradit někým stejně zkorumpovaným a k tomu schopnějším. Že by na někoho něco věděl? To se zdá v jeho případě neuvěřitelné, a stejně by se to nejspíš řešilo autonehodou. A že by někdo mohl něco vědět na něj, to je nemožné. Jeho mentální kapacita neumožňuje zločin bílých límečků a jeho fyzická kapacita neumožňuje násilný trestný čin.

Možnou odpověď by snad mohl naznačovat pohled do Pobaltí a Skandinávie, kde začaly být v posledních letech do vrcholných funkcí nasazovány odrostlejší puberťačky. Tedy velmi mladé ženy bez vzdělání, rozhledu a nejspíš i bez schopnosti pochopit, o čem je řeč. Zcela jistě bez jakéhokoliv strategického myšlení. Jediné, v čem vynikají, je horlivé nadšení.

Je to projev téhož? Pokud ano, pak by to znamenalo, že se změnil vzorec výběru místodržících. Byly doby, kdy si panstvo vybíralo za svého místního správce schopného člověka. Působil trochu důstojně, občas pro panstvo odvedl nějakou práci, dokázal celkem samostatně řešit problémy… no a taky by panstvo uráželo jednat s úplným debilem. Obnášelo to ovšem i riziko vzpoury. Schopného místodržícího musíte dobře hlídat a dobře motivovat.

Jiným vzorcem je náhodně vybrat někoho méněcenného a toho si dlouhodobě držet. Zalíbí se mu ve funkci a udělá naprosto všechno pro udržení. Limitem jsou ovšem jeho schopnosti.

Lidé typu Lipavského nejsou vzpoury schopní, ale to je taky jediný přínos. Logickým dalším krokem by bylo, že někteří velmi inteligentní lidé začnou předstírat demenci, protože to vyhodnotí jako kariérově výhodné. Možná to už je dokonce v plném proudu.

Jako občan si ovšem říkám, když už mají být vrcholoví politici a vrcholoví manažeři tak strašně hloupí, nemohli by aspoň dobře vypadat? Jitka Švančarová for president!

Jo, a toho Lipavského stejně za chvíli odkopnou.

Napsat komentář