Druhý pohled

Druhý pohled z 28.9.: Ještě k příčinám civilizačního úpadku

Během posledního měsíce jsem publikoval několik glos (zde a zde), kde jsem připomněl, že Západ dosáhl svého civilizačního vrcholu přibližně v letech 1950 – 80, že je tomuto období věnováno neuvěřitelně málo pozornosti a že bychom se měli zamýšlet nad klíčovými otázkami:

  • Co tu úžasnou dobu odstartovalo?
  • Proč po poměrně krátké době přišlo zhroucení, přechod na liberální systém a rychlý úpadek?

Mimochodem, zpochybňuje to oblíbený marxistický výklad, že od Leninových časů je všechno imperialismus a všechno úplně špatně. Kdybyste žili v které v 1975 v kterékoliv evropské zemi kromě Řecka, nepřipadalo by vám to vůbec špatné.

Tvrdil jsem taky, že viníkem kolapsu nemohli být neomarxisté. Byli by to s chutí udělali, ale nikdy k tomu neměli dost schopností a prostředků. Konec konců, doly a fabriky nezavírali filosofové Frankfurtské školy, ale finanční investoři a konzervativní politici.

Roli neomarxismu lze ukázat na přirovnání k lidskému zdraví, respektive nezdraví. Síly neregulovaného nadnárodního kapitalismu můžeme vidět jako AIDS, neomarxismus pak jako nějaký banální virus, který je příčinou smrti. Boj proti neomarxismu je zbytečná práce, nic neřeší.

A jak mohly západní společnosti tak snadno podlehnout? Možná i proto, že byly absolutně nepřipraveny. Od 70. let procházel Západ sérií krizí – růst intelektuálské třídy, zbytečná a po všech stránkách zpackaná válka ve Vietnamu, ropná krize, později přesun pracovních míst do Asie atd. Bylo by logické, kdyby toho využili sovětští komunisté a jejich spojenci. Na to byl Západ připraven. Konec konců, západoevropské režimy byly zakládány právě s tím, že hlavní nebezpečí představují komunisté.

Nikdo ale nečekal, že smrtící útok přijde ze strany vlastních bankéřů. To předvídalo jen pár vyšinutých levičáků, které nikdo nebral vážně. Přitom tu byla zkušenost z meziválečné krize, jak obrovské nebezpečí finanční spekulanti představují. Jenže ta zkušenost byla příliš rychle zapomenuta.

Předplatitelům Plné verze Hamplova druhého pohledu začaly být včera rozesílány přístupové údaje, které jim umožní přihlásit se k tomuto webu. Od úterka budou vidět všechen obsah pouze oni, pro ostatní bude ořezaná verze. Plnou verzi si můžete předplatit zde.

 

 

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *