Druhý pohled

Druhý pohled z 22.9.: O dvou typech kapitalismu

Profesor Budil ve včerejším semináři Jungmannovy národní akademie představil nový pohled jak rozumět dějinám. A sice jako střídání dvou společensko-ekonomických formací: latentního kapitalismu a manifestního kapitalismu. Latentním kapitalismem rozumí Budil stav, kdy velcí vlastníci jsou podřízeni státní moci, transparentním kapitalismem pak stav, kdy velcí vlastníci přebírají státní moc jakožto oligarchická skupina.

Když velcí vlastníci přeberou moc, je zlikvidován trh, investice jsou přesměrovány od reálné výroby ke spekulacím, upadá výroba a ze státu se stává predátorský stát, protože kapitál potřebuje závislá území. Tento predátorský stát se ale nakonec vyčerpá, přichází úpadek a po čase je nastolen latentní kapitalismus.

Podle profesora Budila se po většinu dějin ve většině civilizačních okruhů střídaly právě tyto dvě formace. Poslední staletí jsou zajímavá tím, že se na Západě objevil ještě třetí model – průmyslový kapitalismus, který představuje zcela zvláštní fenomén a zároveň východisko z neustálého střídaní zmíněných dvou formací. Ovšem na Západě nedokázal průmyslový kapitalismus přežít, takže jsme přešli do fáze manifestního kapitalismu.

Hamplova poznámka. Bylo fascinující to poslouchat, protože profesor Budil předváděl, k čemu je důležitá dobrá teorie. Všimnete si věcí, které byste jinak nemohli zaznamenat a dokážete si je seskládat tak, aby dávaly smysl. A aby nedošlo k mýlce, v současném sporu je Babišova strana stranou latentního kapitalismu, zatímco „kavárna“ vládou finanční oligarchie (tedy transparentní kapitalismus).