Druhý pohled

Druhý pohled z 20.9.: Co mám proti komunistům

Text rozhovoru pro Naše pravda, což jsou noviny KSČM, je zde.  Poskytl jsem ten rozhovor rád, protože obě redaktorky profesionální a milé. Nicméně zde taky příležitost vysvětlit, co mám proti komunistům. Ne něco z minulosti, to je pro historiky. Mohu odsuzovat jejich činy z roku 1952 stejně jako odsuzuji katolické činy z roku 1632 (a protestantské z roku 1553, a ateistické z roku 1791) nebo skutky liberálů z roku 1847. Otázka zní, co od koho hrozí v současnosti. A je zjevné, že české podnikání je likvidováno spíš globálním kapitálem než místními komunistickými stranami. A pokud někdo stíhá lidi za nesouhlas s vládou, tak to jsou liberálové a nikoliv komunisté.

Nicméně něco podstatného proti současným komunistům mám. A sice, že to vlastně ani nejsou komunisté. A že ve veřejné diskuzi chybí to, co by mělo být slyšet právo od komunistů. Kdo jiný by měl jasně říct, že když budou zahraniční banky nadále používat svou finanční sílu k prosazování politických agend, mohlo by taky dojít na vyvlastnění? Kdo jiný by měl navrhovat dlouhodobé tresty vězení pro členy představenstev, jejichž pobočky vyvedou do zahraničí nezdaněné miliardy? Kdo jiný by měl jasně říct, že když honorace podporuje inkluzi do školství, ať si ji realizuje ve svých luxusních soukromých školách a ať nechá na pokoji normální školy, kam chodí děti pracujících?

Netvrdím, že by bylo rozumné všechny ty věci realizovat, ale je hodně špatné, že se staly nemyslitelnými. Zkrátka, to stanovisko v diskuzi chybí a je těžko představitelné, že v tom komunisty nahradil někdo jiný.