Druhý pohled

Druhý pohled z 18.9.: Síkelovo portfolio

Se Síkelovým jmenováním je spojena jedna záhada. A sice, proč by nás mělo něco takového zajímat. Pravidla striktně říkají, že eurokomisař nesmí udělat pro lidi ze své země ani to nejmenší. I kdyby něco udělat směl, Jozef Síkela postrádá potřebné schopnosti. A v Bruselu beztak vládne kombinace byrokracie a nátlakových skupin.

Nejzajímavější na tom vlastně je, když pozorujete politiky, experty a komentátory, jak se tváří zasvěceně a odborným jazykem komentují nic. Dokonce se objevilo úplně nové slovo – přesně takové, které nic neznamená a vytváří pocit odbornosti: portfolio. „Ponížení pro Českou republiku!“ „Síkela dostal důležité portfolio!“ „Ztráta 240 miliard korun!“ „Silné ekonomické portfolio!“ „Portfolio druhé kategorie!“ A všimněte si, že nic nezdůvodňují. Prostě mají názor. Dokážou ohodnotit nic tak, aby vznikly emoce. Pak mohou jeden s druhým polemizovat o ničem, a případně se odvolávat na to, co si o ničem myslí někdo další. Fascinující!

Ale úplně nejlepší titulek přinesl Český rozhlas: „Síkela má naději, že investicemi vyváží vliv Ruska a Číny v Africe, Asii a Latinské Americe.“ No jestli chce Síkela investovat víc než Čína a Rusko dohromady, tak to aby začal střádat.

Obávám se, že zpravodajství o citovém životě popových hvězdiček je ve srovnání s tímhle vysoce odborné a nesmírně důležité.