Druhý pohled

Druhý pohled z 15.9.: O neomarxistech a finančních spekulantech

Před pár dny jsem tu zpochybnil rozšířenou tezi, že západní civilizace byla zničena neomarxismem. Je to příběh rozšířený, což ale neznamená, že je pravdivý. Jeho zastánci zpravidla postupují tak, že začnou příběh vyprávět do nejmenších detailů. Lidská mysl se zaměří na ty detaily a neklade podstatné otázky typu: Opravdu to mohlo být příčinou? Opravdu mohla být nejmocnější a nejúspěšnější civilizace zničena zfetovanými studentkami a výstředními intelektuály? Pokud by ji něco tak okrajového mohlo ohrozit, pak by se nejednalo o mocnou civilizaci. Jenže pak bychom zase neměli vysvětlení pro úspěchy té civilizace. A nemylme se, Západní Německo či Francie 80. let byly po všech stránkách tím nejlepším, co se zatím na světě objevilo.

Co tedy bylo příčinou zhroucení většiny průmyslových národních států a jejich nahrazení liberálním systémem nadnárodních korporací?

Budu záhadu rozplétat postupně, dnes nicméně upozorním na jeden jediný aspekt. Když průmyslové národní státy v západní Evropě vznikaly (a když se poměrně podobný model prosazoval i v USA), byl jejich hlavním soupeřem stalinský socialismus. Ekonomický model i politický systém byly vytvářena tak, aby byly odolné vůči radikálnímu marxismu (potažmo vůči alianci profesionálních bolševických revolucionářů a zradikalizované dělnické třídy). Nikoho nenapadlo systém vyztužit proti útokům bankéřů. Přitom to byla právě aliance finančních spekulantů, korporátních manažerů a zastánců minimálního státu, kdo jej nakonec zničil. Nebyli to maoističtí radikálové, kdo zavřel doly a fabriky. Byli to bankéři a konzervativní politici.

Obávám se, že schopnost bránit se tomuto typu destrukce není pořád ještě dostatečná. Chybí schopnost všimnout si útoků přicházejících z tohoto směru. Konec konců, dobře to vidíme v Americe, kde je žhavou kandidátku na prezidentku Kamala Harrisová, loutka finanční oligarchie a kampaň Donalda Trumpa  – místo, aby situaci jasně pojmenovala – ji označuje za komunistku! Naprostá neschopnost pochopit, co se děje, natož se tomu postavit.

Pokud tyto poznámky pravidelně čtete a neplatíte za ně, prosím, abyste si objednali plnou verzi, která bude mít od října bohatší obsah a jejíž cena snad není přehnaná – 18 korun měsíčně. To můžete udělat zde.