Druhý pohled

Druhý pohled z 22.8.: Musí diplomat umět číst a psát?

Dokáže si ještě někdo představit, že příslušníci politické a diplomatické elity psali tlusté knihy, studovali složité spisy a přemýšleli o strategiích? Ti, kdo knihy nepsali, je museli aspoň číst, rozumět jim a být schopni o nich diskutovat.

Jak nesmírně se to změnilo! Dokážete si představit, že by Lipavský citoval Thukidida? Že by Harrisová nebo Biden citovali osvícenské filosofy nebo aspoň otce zakladatele? Že by někdo z nich napsal vizionářskou knihu? Ani Donald Trump na tom není lépe.

Těžko najít výraznější příznak civilizačního úpadku. Mentální úroveň poklesla natolik, že nová generace není schopna vůbec pochopit, co ta stará dělala. A to ne proto, že by to nebylo zapotřebí. Úkoly jsou velmi podobné, ale ti starší je zvládali a noví je nezvládají. Jen se navzájem utěšují, že není možné je zvládnout.

A pozor, není to otázka rozdílu mezi Metternichem a Lipavským. Ještě před jednou až dvěma dekádami působili v české politice lidé jako Václav Klaus starší, Lubomír Zaorálek nebo Petr Drulák. Nemusí se nám líbit všechny jejich názory (nebo se třeba nemusí líbit žádný jejich názor), ale nikdo jim nemůže upřít široké znalosti evropského myšlení ani to, že přemýšlejí o složitých věcech. Ano, bylo to už smíšené. Vedle nich působili v diplomacii nevzdělaní primitivové typu Karla Schwarzenberga, ale i ti se museli aspoň pokoušet něco předstírat. Dnes už se ani nepředstírá. Kdyby se dnes objevil vrcholový politik citující Voltaira nebo třeba Palackého, působil by jako zjevení.

To není problém demokracie. Voliči nepožadují, aby politik byl primitiv. Je to otázka toho, jak se formují elity. Jestli dosavadní členové elity jsou vzdělaní, chrání svou investici do vzdělání a zdráhají se pustit mezi sebe někoho, kdo neinvestoval tisíce hodin do studia. Nebo jestli to jsou lidé, jejichž jediný aktivem je schopnost intrikovat a pro které by byl příchod vzdělaných lidí spíš komplikací. V tom smyslu bylo velmi šťastné, že komunisté převzali intelektuálskou elitu z předchozího režimu, která byla motivována hlídat si úroveň.

Mimochodem, bylo by logické, kdyby po politicko-diplomatické sféře prošly stejnou změnou i univerzity.