Druhý pohled

Druhý pohled z 10.8.: Generál podcenění

Nejlepší ruská zbraň není generál zima, ale generál podcenění, napsal dnes Martin Chmela na Twitter. Je to nejgeniálnější analytický postřeh, který na Západě zazněl od začátku války na Ukrajině.

To, co spojuje všechna ruská vojenská vítězství nad Západem od začátku 18. století, je fundamentálně špatný odhad západních stratégů, jak velkou armádu je schopno Rusko postavit, jaká je jeho možnost dodávat zálohy, jaká je kapacita ruského zbrojního průmyslu atd. Od švédského krále Karla XII. po Joe Bidena neměl nikdo ani přibližnou představu, proti jaké moci stojí a na co se má připravovat.

Jestliže dnes mluvíme o debaklu NATO na Ukrajině, pak musíme dodat, že klíčovými architekty tohoto ruského vítězství jsou ti, kdo vytvářeli falešný dojem, že ruské vojenské schopnosti jsou přibližně na úrovni Moldávie a že Rusko bude jen další Libye. Od generálů Hodgese a Petra Pavla přes redaktory České televize, analytiky typu Lukáše Wisingera a pseudointelektuály jako Ondřej Neff. Ti všichni pracovali pro Putinovo vítězství. Pokaždé, když se nějakému foltýnovi podařilo zabránit otevřené debatě, Rusko posilovalo.