Druhý pohled

Druhý pohled z 28.7.: O Vancovi, voličích a mocenských aliancích

Budeme se muset smířit s tím, že pár měsíců do amerických voleb budeme bez solidního zpravodajství. Mainstreamový tisk (jehož páteř tvoří státní televize, rozhlas a média oligarchů Lukaševiče a Bakaly) přebírá přímo z propagačních materiálů Demokratické strany, případně jejích aktivistů. Realistický pohled tam nemůžeme čekat. Alternativa zase bude přebírat různé konspirační a jinak okrajové zdroje. Ale skutečné názory Donalda Trumpa a jeho blízkých budeme hledat jen velmi obtížně. Stejně tak realistické analýzy veřejného mínění a šancí kandidátů. Jedním z mála takových textů je článek Petra Druláka na Argumentu.

O Vancovi jsem už napsal, že Trumpovi nepřinese nové voliče. V Americe je totiž zvykem, že kandidátem na viceprezidenta je třeba Hispánec, aby získal hlasy hispánských voličů nebo katolík, aby získal hlasy katolických voličů atd. V tomhle smyslu je Vance nepoužitelný, protože jeho příznivci jsou titíž jako příznivci Donalda Trumpa.

Jenže ve skutečnosti to je složitější. V roce 2020 Trump velmi slušně zabodoval u černých a portorikánských voličů a přesto prohrál. Jestli měl méně hlasů nebo vyhrál tak těsně, že se to dalo snadno zfalšovat, to je lhostejné. Prostě se nestal prezidentem. A to mimo jiné proto, že ztratil velkou část voličů z řad bílé dělnické třídy. V roce 2016 ho podpořili, v roce 2020 zůstali doma. Vance dokáže přesně tyhle lidi motivovat. To může být mnohem důležitější než zvýšit popularitu kandidáta u lesbiček korejského původu z 11% na 17%.

Vance je ale důležitý ještě z jiného důvodu. Symbolizuje alianci dělnické třídy (či zemědělské třídy či třídy pracovníků ve službách) s průmyslovými magnáty. To je aliance, o kterou se opírá maďarský politický režim. U nás byl ukázkovým příkladem takového přístupu betonářský král Tomáš Březina (kéž by se ještě vrátil do veřejného života) nebo třeba majitel Brana Juříček, a do určité míry i Andrej Babiš. To je skutečný důvod, proč vyvolává u nové aristokracie tak šílené záchvaty děsu a vzteku. Rýsuje se aliance, která by mohla nahradit reaganovskou alianci konzervativců a liberálů. Příslušníkům vládnoucí oligarchie jejich instinkt zcela správně říká, že tohle by mohlo úplně smést celý jejich svět.