Druhý pohled

Druhý pohled z 27.7.: O dynastii Trumpů a tradiční rodině

Hlas pro Trumpa je hlasem pro tradiční rodinu. Nepochybně. Nicméně je zajímavé sledovat, jak se tradiční rodina vyvíjí a právě dynastie Trumpů je názorným příkladem. Ano, vývoj je přirozený. Jenže přirozený vývoj nesměřuje k žádné „duhové rodině“, ale úplně jinam.

Jedné změny si všimnul asi každý. A sice, že celoživotní vztah je postupně nahrazován „sériovou monogamií“. Rodinu tvoří jeden muž a jedna žena. Ovšem každých pár let jiná sestava. A vše nasvědčuje tomu, že ten model je plně funkční z hlediska emotivní podpory, finanční stability i výchovy dětí.

Při podrobnějším pohledu si ale všimnete ještě jedné změny. A sice, že se láme model, kdy je manžel o pár starší než manželka. Nebo o více let. Tak to má Donald Trump, ale jeho děti už ne. Donald Trump junior žije s ženou o 7 let starší, Erik Trump má manželku o dva roky starší, a Tiffany Trumpová má o čtyři roky mladšího manžela. A nikomu to nepřipadá divné. Ivanka a Jared jsou stejně staří. Je to dáno pokročilým kosmetickým průmyslem? Je za tím pomalejší stárnutí? Signalizuje to posun ve vztazích mužů a žen?

Ale jsou to věkové rozdíly, kterých si nevšimnete na první pohled. Nepodobá se to patologickému modelu francouzské prezidentské dvojice.