Druhý pohled

Druhý pohled z 23.7.: Harrisová versus Trump

Proti Trumpovi už nestojí dementní Biden, ale obyčejně hloupá Harrisová. Tedy politička, která i v rámci osobností Demokratické strany představuje druhou ligu. V primárkách roku 2020 byla jednoznačně nejslabším kandidátem. Co ji kvalifikuje na prezidentskou kandidátku? Že zatím nedokázali sehnat nikoho jiného.

Na to, jaké jsou šance, mohou být různé názory, a ty názory taky zaznívají. Zajímavější je, co říkají výzkumy veřejného mínění. Některé americké agentury již několik let pokládají otázku „koho byste volil, kdybyste měl na výběr mezi Harrisovou a Trumpem?“ Výsledky jsou publikovány na RealClearPolitics. S Harrisovou to vypadá velmi podobně jako s Bidenem. Ukazují na Trumpův náskok do pěti procent a ve většině „swinging states“, což je náskok slibný, ale nikoliv nepřekonatelný. Druhý zajímavý zdroj jsou sázkaři, protože ti bývají mnohem spolehlivější než analytici. Podle sázkařů má Harrisová mnohem nižší šance, než měl Biden.

Nic z toho neznamená, že bychom už mohli Trumpa považovat za prezidenta. V roce 2016 vypadala Trumpova záležitost ještě začátkem srpna jako úplně ztracená, vyměnil manažera a dokázal vyhrát. V roce 2020 vypadal Trump v dubnu tak neporazitelně, že sponzoři Demokratů nechtěli dávat peníze na úplně ztracenou kauzu. V červenci se dostal do problémů a nakonec prohrál.