Druhý pohled

Druhý pohled z 9. 7.: Koho volí antimigrační veteráni

Z rozhovoru pro Parlamentní listy:

„Radikálně opoziční hnutí se změnilo tak, že už se nemohu pokládat za jeho součást, i když s mnoha lidmi a skupinami nadále sympatizuji a snažím se je podle možností podporovat. Antimigrační hnutí, ve kterém jsem byl aktivní, prosazovalo názory a stanoviska, jaká zastávalo více než 90 % populace. Dnešní alternativa se vymezuje vůči většinové veřejnosti a je pro ni typické, že spojuje rysy politického hnutí s rysy náboženskými.

Vedle toho je podstatné, že se posunulo celé politické spektrum. Zejména Andrej Babiš a jeho ANO jsou dnes mnohem nesrovnatelně radikálnější než před pěti lety. Z pohledu bývalého místopředsedy Bloku proti islámu bych řekl, že dnešní ANO má k našim ideálům blíž než jakákoliv jiná politická síla.“

Vedle toho ale také říkám, že ačkoliv SPD momentálně prochází krizí, je před ním velká budoucnost a že je docela dobře možné, že z marketingových komet (Stačilo!, Motoristé) vyrostou skutečné opoziční síly.

V duchu už slyším výtky, že Andrej Babiš se s globalisty dohodl v té nebo oné věci a udělal spoustu kompromisů. Samozřejmě to je pravda. Ale mají to snad ostatní jinak? Asi mám příliš dobrou paměť, ale příliš dobře si pamatuju, kdo podporoval masovou migraci a označoval její odpůrce za „fašisty a extrémisty“. Ujišťuji vás, že není ani jedna opoziční strana, která nemá na významném místě aspoň jednoho takového člověka.

O metapolitice

Jako moudro týdne jsem zveřejnil myšlenku francouzského filosofa Alaina de Benoista, že jsou období nevhodná pro politiku, kdy by se měli vzdělaní lidé zabývat spíš „metapolitikou“, tedy šířením myšlenek.

Doplním k tomu, že nejde jen o to, aby se rozšířila opoziční ideologie, ale ještě důležitější je, aby lidé v opozici osvojili dostatečně přesné myšlení. Právě přes nepřesnosti totiž podléháme propagandě nebo se dostáváme i do vlastních pastí. A sice tak, že zaměňujeme věci, které jsou podobné, ale nejsou stejné.

  • Bránit svou zemi je trochu podobné jako účastnit se dobrodružné koloniální výpravy, ale není to totéž.
  • Když vás očkování chrání před nakažením jen málo, ale sníží o 95% riziko, že skončíte v nemocnici, tak je trochu podobné, jako že vás očkování nechrání. Ale není to totéž.
  • Když vedeme válku s maximální zuřivostí, je to trochu podobné jako když ve válce vyhráváme. Ale není to totéž.

A tak dále.