Druhý pohled

Druhý pohled z 25.6.: Assange!

Assange je na svobodě! Je to skvělá zpráva pro něj, pro jeho blízké a pro všechny, kdo ho podporovali. Ale že by to vracelo důvěru k tomu, že by snad Západ mohl být místem svobody, to zase ne. Minimálně ze tří důvodů.

Julian Assange byl 12 let fakticky vězněn, aniž by se dopustil jakéhokoliv trestného činu a dokonce ani nebyl z žádného trestného činu podezřelý. Celý jeho zločin spočíval v tom, že odhalili korupci a neschopnost některých amerických vládních činitelů. Ještě před generací to bylo základní poslání novinářské profese. V podstatě každý ze starších nositelů Pulitzerovy ceny by dnes mohl být (a nejspíš by byl) pronásledován stejným způsobem. Navíc Julian Assange nebyl americkým občanem ani svou činnost neprováděl na americkém území. Postup západních soudů vychází z přesvědčení, že nikdo na světě nemá právo odhalit korupci západních elit.

Julian Assange je příslušníkem honorace. Patřil k respektovaným příslušníkům elity. Být z dělnického prostředí, tak ho zabijí ve vězení, odbyde se to krátkým článečkem o smrti proruského extrémisty a víc nad tím nikdo bádat nebude. Že byl kníže nakonec propuštěn z vězení, to ještě neznamená, že nevolníci mohou žít svobodně.

Za Juliana Assange se postavila jeho vláda. Co myslíte, jak by se mu vedlo, kdyby byl třeba občanem České republiky?

Nicméně pořád je to mnohem lepší zpráva než doživotí v americké věznici.

O tunelech a válce

Proč se nedaří porazit Hamás? Všichni čekali, že bude za pár týdnů hotovo. A neschopnost vyhrát dost rychle má důsledky. Američané, kteří trestnou výpravu v prvních dnech podporovali, vyměnili strany. Egyptská vláda a další arabské režimy, které čekaly, že za ně Izrael udělá špinavou práci, jsou nervózní. Proč nedokáže nejbojeschopnější armáda světa porazit divochy?

Rozumnou odpověď nabízí izraelský analytik Imrod Koren. Hamás budoval svou síť tunelů víc než 10 let. Víc než 10 let se jeho lidé učili žít a trénovali v boji v tunelech. Dnes je to pro ně přirozené prostředí. Izraelská armáda na to připravena není. Věděla, že tunely existují, ale pokládala to za okrajovou záležitost. Nemá promyšlené postupy, její vojáci nemají potřebný speciální výcvik, nemá dost potřebného technického vybavení. Izraelci si mohou dovolit jen krátké výpady do tunelů, necítí se v nich bezpečně.

Samozřejmě hrají roli i další faktory. Třeba obrovská ohleduplnost izraelské armády vůči civilistům. Systematické masové evakuace civilistů z nebezpečných zón a časté omezení bojových operací. Hamás žádné takové omezení nemá. Jak se jeho představitelé opakovaně vyjádřili, čím více mrtvých Palestinců, tím lépe. A když mrtví nejsou, tak si je prostě vymyslí. OSN a globalistická média papouškují výmysly Hamásu bez jakéhokoliv ověřování. Nicméně s tím vším Izralci počítali. Na tunely připraveni nejsou.

Samozřejmě, že se to časem naučí a budou vyhrávat i v tunelech. Ale nejbližší týdny války to nevyřeší.