Druhý pohled

Druhý pohled z 22.6.: O korespondenční demokracii

Tak nám schválili korespondenční volbu.

Je to znehodnocení voleb? Nikoliv, smyslem voleb je přece potvrzení vládnoucí moci. Kdyby vládnoucí moc neměla jistotu, že bude potvrzena, pak by přece žádné volby nepořádala. A pokud vládnoucí moc nemá pravomoc zrušit volby nebo změnit volební podmínky, pak není vládnoucí mocí.

Jak prosté.

Tádžikistán bez hidžábů

V Tádžikistánu schválili zákon zakazující nošení islámských šátků hidžábů a také pořádání dětských oslav u příležitosti některých islámských svátků. V Evropě je nošení hidžábů podporováno státní mocí a občas je nějaká mladá muslimka zabita nebo zmrzačena za to, že hidžáb nenosí.

Proč ten rozdílný přístup? Protože v Tádžikistánu islám znají a vědí, že zůstane „umírněným“ pouze tehdy, pokud bude vystaven přísnému dohledu a pokud se bude razantně postupovat vůči všemu, co by mohlo zavánět radikalismem. A protože v Evropě vědí o islámu pouze to, co řeknou experti podporovaní z Kataru nebo Saudské Arábie.

Pokud islám v Evropě převládne (což je vysoce pravděpodobné), bude se jednat o formu mnohem agresivnější a nenávistnější než v arabských zemích. Formu mnohem bližší tomu, co přikazují muslimská svatá písma.