Druhý pohled

Druhý pohled z 18.6.: Stáří vítězí

Co rozhoduje o úspěchu? Samozřejmě v každém oboru něco jiného. Ale velmi často je to inteligence, sebekázeň, někdy speciální talent, někdy kreativita, někdy fyzické předpoklady…ale výzkumy z posledních let soustavně ukazují, že ještě mnohem větší roli hraje něco jiného. Cílevědomost! Tedy schopnost trvale se věnovat jedné věci. Dlouhodobě se o ni zajímat, dlouhodobě ji věnovat úsilí, nenechat se odlákat jiným projektem. Prostě se věnovat té jedné věci.

Cílevědomost (grit) rozhoduje nejen o tom, jestli někdo bude mistrem světa, ale také o tom, jestli někdo jen docela obyčejně zvládne běžné životní projekty.

Zajímavé na tom je, že cílevědomost během života roste a vrcholu dosahuje kolem šedesátého roku. Proč nejsou staří lidé nejúspěšnější? Protože vysoká cílevědomost je většinou znehodnocena úbytkem fyzických sil, někdy začínají demencí a také prostě tím, že už nezbývá dost času.

Tohle všechno dohromady znamená, že prodlužování života (a ještě víc prodlužování věku, kdy lidé mají energii a jsou mentálně fit) může radikálně měnit mocenské poměry. Může tu vzniknout  – a nejspíš už vzniká – skupina sedmdesátníků a starších, která je radikálně schopnější než třicátníci a čtyřicátníci. Zkušenost, lepší vzdělání a více cílevědomosti snadno trumfne mladický zápal. To už není o bezmocných stařečcích, kteří potřebují dost míst v léčebnách.

O dalším vládním úspěchu

Češi jsou nejméně ohroženi chudobou ze všech států EU, hlásá vládní propaganda. Co přesně to znamená? Že budete mít co jíst a kde bydlet? Ani náhodou. Znamená to, že vám  se vám u nás nehrozí, že budete výrazně chudší než váš soused. Jinými slovy, znamená to, že ti maličko zámožnější chudnou rychleji než ti úplně nejchudší. Mohli bychom mluvit o likvidaci střední třídy.

A vidíte, když se na to člověk podívá ze správného úhlu, může to prezentovat jako úspěch.

Kdyby se sčítalo, kolik lidí v zimě ve svých bytech mrzne, protože si nemůže dovolit topení, to by samozřejmě vypadala výsledná čísla úplně jinak. A mezitím krachuje největší huť na Ostravsku, stát nečinně přihlíží a propuštěným nabízí půjčku, aby si mohli koupit základní potraviny. Tenhle a příští měsíc se najedí, pak je stát pošle do exekuce. Ale jsme zemí, kde vám chudoba nehrozí.