Druhý pohled

Druhý pohled z 16.6.: O drsných hračkách

Preferují ženy mužné muže? Jak kdy. Dva skotští psychologové provedli studii, kdy vybrali několik set uživatelek internetu z různých zemí, ukazovali jim fotky různých mužů a ptali se jich, koho pokládají za atraktivního. Překvapivě se ukázalo, že klíčovou roli hraje finanční situace těch žen. Ženy žijící v nedostatku preferují málo maskulinní typy. Dobře zajištěné ženy preferují chlapácké typy.

Kupodivu se nepotvrdilo, že by málo maskulinní typy byly vyhledávány ženami, kterým chybí něha či porozumění. Psychologické charakteristiky nehrají statistickou roli. Jen příjmové a majetkové.

Jako by se potvrdila slova jedné mé známé: „Holka se o sebe musí postarat sama. Muži jsou pro zábavu.“ Tedy ti hodně maskulinní.

Samozřejmě, jedná se o jen o jednu studii s docela konkrétním způsobem dotazování a docela konkrétním výběrem respondentek. Možná by v trochu jinak provedené studii vyšlo něco trochu jiného. Ale zajímavý kamínek do mozaiky.

O konferenci poražených mocností

V rozhovoru pro neČT24 jsem se vyjádřil taky o nadcházejícím mírovém jednání ve Švýcarsku.

„On to totiž není žádný mírový summit. Je to konference vítězných mocností, kde se má řešit, jak rozdělit nebo jinak potrestat poražené Rusko. Jenže dění na bojišti jaksi neodpovídá tomu, že by se mělo jednat o vítězné mocnosti. Takže z toho nakonec vylezlo setkání poražených mocností, jejichž představitelé budou pronášet projevy na téma „Co bychom s Ruskem udělali, kdybychom jej uměli porazit“.

Může to být zajímavé cvičení v kreativitě. Kdybych uměl porazit Rusko já, nechal bych si vybudovat luxusní rezidenci někde v panenské přírodě v podhůří Uralu. O mé pohodlí by se tam staraly tisíce ruských otroků. A tak dále. Moje fantazie jsou samozřejmě bezvýznamné, ale nemylme se. Fantazie těch, kdo se sejdou ve Švýcarsku, jsou stejně bezvýznamné.“